четвер, 14 січня 2016 р.

Завітавши на новорічно-різдвяне свято до центральної міської бібліотеки Нового Роздолу, волею щасливого випадку зустрілися просвітяни Львівщини та Луганщини Іван Бучківський, Мирослава Олійник та Євген Дзюба.
П. Євген Дзюба - в.о. голови Луганської обласної організації ВУТ «Просвіта» ім.. Т.Г. Шевченка у м. Сватове. Він супроводжує дітей з Луганщини, що приїхали до нашого міста на різдвяні свята та проживають зараз у родинах новороздільців. Тут школярі знайомляться з місцевими традиціями, ходять на різноманітні святкові заходи, екскурсії, богослужіння у храмах.
Іван Павлович Бучківський – просвітянин із багаторічним стажем, адже 26 років очолював «Просвіту» Городоцького району. Приїхав на різдвяні свята до дочки Мирослави Олійник, яку у Новому Роздолі добре знають як поетесу, громадського діяча, популяризатора українського слова в Польщі. Впродовж багатьох років вона працює кореспондентом українського часопису «Наше слово» у Варшаві.
Це громадські активісти, яких об’єднує патріотичний дух, бажання зберігати та поширювати українські культурні традиції. Тож спілкуватися було про що. Обмінювалися думками, ділилися спогадами та подальшими планами.
Користуючись нагодою, гість з Луганщини п. Є.Дзюба розповів учасникам заходу про непрості умови діяльності «Просвіти» у регіоні, де все українське сприймається з пересторогою, а іноді й вороже. Однак, незважаючи ні на що , просвітяни Луганщини прагнуть донести до своїх земляків правдиву інформацію про історію України, намагаються зробити все, щоб нелегкі уроки історії розвитку й боротьби нашого народу стали основоположними для молодого покоління, яким розбудовувати незалежну державу. Ми не маємо повторювати помилки, а робити з них відповідні висновки; не розколювати у цей нелегкий час Україну, а об’єднуватися проти зовнішнього ворога.
П. Євген є автором ідеї та режисером фільму «УПА- Схід: сонцеУкраїни зійде на Заході». Знайти його можна у YouTube, тож усім пропонуємо подивитися.



Немає коментарів:

Дописати коментар